INICIATIVES A L'EMPORDÀ

En els darrers anys han augmentat el nombre de mercats, jornades, cursos, així com el d'altres iniciatives que incentiven tant les agricultures respectuoses amb el medi ambient (ecològica, integrada..) com el producte local, mètodes més sostenibles, de desenvolupament rural, etc.

Si voleu fer-nos arribar la vostra iniciativa podeu contactar-nos a:


    mambient@altemporda.cat o al telèfon 972 50 30 88 (ext 402)


A continuació en trobarem algunes d'aquestes iniciatives de les que s'estan portant a terme a la nostra comarca:


GRUP DE CONSUM RESPONSABLE (LA BRESCA)

8 d’ag. 2014, 6:21 publicada per Medi Ambient   [ actualitzat el 23 de set. 2014, 4:06 ]


La Bresca és un grup de consum critic, responsable i ecològic format per un grup de famílies de Figueres i pobles del voltant.

L'objectiu d'aquest grup és comprar productes ecològics i de proximitat de manera directa als productors per tal de potenciar els productes locals i naturals, evitant intermediaris i afavorint un consum més just. Aquest grup és assembleari, participatiu i sense ànim de lucre.

Trobareu més informació al web de la Bresca i a l'apartat d'entrevistes del web.FIRA DE LA POMA DE "RELLENO" I DE L'HORTA DE VILABERTRAN (ElsXIPRERS)

5 d’ag. 2014, 23:47 publicada per Medi Ambient   [ actualitzat el 8 d’ag. 2014, 6:10 ]


 
 
    La Fira de la poma de relleno i de l'horta de Vilabertran és una fira organitzada per associació els Xiprers, un grup de            voluntaris del poble que s'hi dedica amb gran esforç i il·lusió. Vilabertran tradicionalment és un poble d'horta i antigament     s'hi menjaven les pomes de relleno basant-se en aquesta tradició s'organitza la fira a mitjans de setembre.

     L'objectiu de la fira és el de mantenir viu un postre antic i donar-lo a conèixer al màxim de persones possible, posar la         recepta a disposició de tothom per tal que tothom es pugui atrevir a fer-lo i posar a disposició de la gent les verdures de         km 0 i producte de proximitat.

     Trobareu més informació de la iniciativa a l'apartat d'entrevistes i al blog dels Xiprers.

TÈCNIC DINAMITZADOR TERRITORIAL EN PRODUCCIÓ AGRÀRIA ECOLÒGICA (PAE)

5 d’ag. 2014, 23:45 publicada per Medi AmbientAquest figura prové  d'una de les actuacions del Pla d'Acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques 2008-2012, depèn del Departament d'Agricultura Ramaderia Pesca Alimentació i Medi Natural (DAAM) a la nostra comarca es troben a l'oficina de Sanitat Vegetal dels Aiguamolls.

Les seves funcions són:

- orientar i informar als productors i elaboradors agroalimentaris ecològics que vulguin iniciar la seva activitat en PAE i, en general, dinamitzar el creixement del sector en el seu territori.
- coordinar a nivell territorial l'experimentació i transferència en PAE
- catalitzar l'estructura del sector
- esdevenir agents de dinamització rural de referència en producció agroalimentària ecològica

AGRUPACIONS DE DEFENSA VEGETAL (ADV)

5 d’ag. 2014, 23:41 publicada per Medi Ambient

 
 
Alguns productors en troben en ADV, aquestes estan formades per entitats agràries o agrupacions d'agricultors. les ADV participen juntament amb el servei de Sanitat Vegetal del DAAM. Aquestes agrupacions disposen de tècnics agrícoles que, entre altres funcions, assessoren als productors en la lluita contra les plagues i fisiopaties i estableixen programes de lluita integrada o dirigida.


PORTAL DE COMERCIALITZACIÓ DE PRODUCTES AGROALIMENTARIS: GASTROTECA.CAT (www.gastroteca.cat)

5 d’ag. 2014, 23:36 publicada per Medi Ambient   [ actualitzat el 5 d’ag. 2014, 23:42 ]

Aquest portal es defineix com l'aparador de gastronomia i productes agroalimentari locals i té com un objectiu facilitar als productors, elaboradors, establiments comercials, restauradors i consumidors el coneixement i l'accés a productes agroalimentaris catalans.També s'origina del Pla d'Acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques 2008-2012. Cal tenir en compte però, que és només un llistat de referència i no apareixen tots els establiments, fires o restaurants del sector, ja que es tracte d'un registre voluntari.


ADRINOC (adrinoc.cat)

5 d’ag. 2014, 23:31 publicada per Medi Ambient   [ actualitzat el 5 d’ag. 2014, 23:43 ]
 
L'Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRI-NOC) és una entitat sense ànim de lucre. El seu objectiu principal és promoure el desenvolupament sostenible dels municipis rurals en els seus àmbits industrial, comercial, agrícola, ramader, forestal, turístic i qualsevol altre tipus d'activitat, a través de la implantació d'una Marca de Qualitat Territorial i la promoció de la Responsabilitat Social Empresarial. Participar en el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya per aplicar la metodologia Leader en el seu àmbid d'actuació. Alguns dels municipis de l'Alt Empordà formen part d'aquest projecte.


FRUIT.NET

5 d’ag. 2014, 23:27 publicada per Medi Ambient   [ actualitzat el 5 d’ag. 2014, 23:29 ]      
 

 
Té dos objectius bàsics: optimitzar l'ús de productes fitosanitaris i minimitzar la presència de residus en la producció de fruita (pera, poma, préssec) mitjançant un bon maneig i control de les plagues i les malalties que l'afecten. Aquest projecte es du a terme des del 2011pel DAAM i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat de Lleida (UdL) i empreses del sector agrupades a través d'AfruCAT.

Un projecte similar s'està portant a terme a la província de Girona des del 2007. Aquest portava el nom de POM.net i es duia a terme amb productors de l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès i la Selva, amb l'objectiu de reduir les aplicacions de fitosanitaris i aconseguir que el nivell de residus de la fruita estigui per sota dels nivells de detecció en el moment de la collita.

1-7 of 7