ENTREVISTES‎ > ‎

Preparats d'ortiga i cua de cavall per una agricultura sense químics

7 d’abr. 2016, 2:38 publicada per Medi Ambient   [ actualitzat el 7 d’abr. 2016, 2:41 ]
El Sr. Menna Balaguer de Sentmenat, paleta jubilat, ens explica com fer purí d'ortiga i cua de cavall per tal d'evitar els productes químics a l'hort i fer uns cultius més sans i bons.

Purí d'ortiga per a les tomateres
En primer lloc, explica, cal collir curosament l'ortiga amb guants quan encara pica, ja que quan la planta floreix perd força. La millor temporada és de mitjans d'abril a final d'agost. Un cop recol·lectada es trosseja i s'omple un recipient que no sigui de ferro. Ell hi aboca també una mica de cua de cavall i dent de lleó abans d'omplir-ho amb aigua sense clor. La mescla, que cal remenar de tant en tant, ha de reposar d'11 a 21 dies. Passat aquest temps ja s'ha format el purí, i cal retirar el líquid format i guardar-lo. Quan s'hagi d'utilitzar el preparat caldrà diluir-lo amb aigua en una proporció d'1/20 (és a dir 1 litre de purí per 19 litres d'aigua). La durada d'aquest preparat és aproximadament d'un mes.

Infusió de cua de cavall per a diferents cultius

Ens recomana collir la cua de cavall entre juliol i octubre sense arrencar l'arrel. Primer de tot estenem la planta perquè s'assequi durant uns 15-20 dies sense que li toqui el sol. Un cop seca es pot guardar durant 3 o 4 anys. Per fer la infusió omplim una olla amb cua de cavall seca i hi aboquem aigua, ho posem al foc fins que arrenqui el bull. La deixem refredar fins l'endemà que la podrem guardar durant 6-8 mesos, sempre que no li toqui el sol, o aplicar directament. Això sí diluint-la amb una proporció d'1/30 (1 litre d'infusió de cua de cavall per 29 litres d'aigua). Aquesta infusió la podem utilitzar per a les cireres, pomeres, pèsols, faves, albergínies, pebrots, mongetes, alls, cebes, escarxofes, etc.


Comments