ENTREVISTES‎ > ‎

GRUP DE CONSUM LA BRESCA (Núria Sala)

23 de set. 2014, 3:27 publicada per Medi Ambient   [ actualitzat el 23 de set. 2014, 3:46 ]
Què és la Bresca?

La bresca es un grup de persones que vivim a figueres i pobles del voltant i que ens ajuntem amb l'objectiu de comprar productes ecològics i de proximitat de manera directa dels productors, per potenciar productes locals i mes econòmic, evitant intermediaris.

Des de quan funcioneu i cap a on aneu?
Vam començar a trobar-nos la primavera de 2013 i començar a funcionar operativament setembre 2013, després d'estar 5-6 mesos reunint-nos pensant com fer-ho, establint els criteris de funcionament, etc.

Actualment som 13 famílies i la idea és consolidar-nos a 25 famílies, així com també ajudar a que es creïn nous grups. Igual que nosaltres vam néixer o aprendre de Tramec, un altre grup de consum de Figueres que porta ja temps en funcionament. Ambdós formem part de Guaret una associació de cinc grups de consum de l'Alt Empordà que ens donem suport

Si alguna família està interessada en formar part del nostre grup pot obtenir més informació al web de la Bresca, enviar-nos un mail a labresca.cooperativa@gmail.com o venir directament a alguna de les nostres assemblees i t'explicarem com funcionem i et resoldrem els dubtes que tinguis sense compromís.

En què consisteix la iniciativa?
És un grup assembleari, participatiu i sense ànim de lucre. És a dir, ens reunim en assemblea per tal d'organitzar-nos i prendre decisions. Ens guiem per uns criteris bàsics que podem debatre, posar en dubte, criticar i fins i tot canviar, no són inamovibles.

Quin és l'objectiu?
El nostre objectiu és un consum més just, un consum responsable. Els criteris de consum tenen en compte tant el mètode de producció com els aspectes laborals. És a dir que prioritzem els productes ecològics, tradicionals, autòctons i provinents d'empreses petites i familiars, defugim de les grans explotacions de monocultius. TAmbé valorem que les condicions de treball siguin dignes per tothom i volem productes artesanals més que no pas industrials.

Els productes no sempre compleixen tots els requisits, llavors valorem en assemblea quin és el més adequat en cada cas.

Com us organitzeu?
Fem assemblees els dimecres per organitzar-nos i prendre decisions. Cada família és responsable del tracte amb un dels productors i els hi fem comandes setmanals, quinzenals, mensuals trimestrals i fins i tot anuals depenent del producte si és fresc, envasat... i del nostre interès. No hi ha una compra mínima obligatòria per família o per cap, depèn de les necessitats de cada casa. Però si que setmanalment fem comandes del grup que cal organitzar i repartir, aquesta feina es fa per torns de famílies.

Es fan prou coses a la comarca? Què faltaria?
No, no es fan prou coses. Falta recolzament de la pagesia convencional, institucional, econòmic i social. Cal valorar lo nostre i lo que tenim.
Comments