ENTREVISTES‎ > ‎

FIRA DE LA POMA DE "RELLENO" I L'HORTA DE VILABERTRAN (Elvira Duch dels XIPRERS)

5 d’ag. 2014, 4:53 publicada per Medi Ambient   [ actualitzat el 10 de set. 2014, 1:10 ]
En què consisteix la iniciativa? 
L'associació els Xiprers té com a finalitat organitzar la Fira de la poma de relleno i de l'Horta de Vilabertran. Vilabertran és un poble d'horta i antigament s'hi menjaven les pomes de relleno. Basant-nos en aquestes tradicions i per evitar que es perdin es fa aquesta Fira.

Passat i futur 

Fa tretze anys que es fa, els primers cinc anys la va organitzar l'associació de jovent “els merdissers” que van tenir la iniciativa, i ara l'hem continuat L´associació Els Xiprers.

La festa major de Vilabertran d'estiu, a l'agost, i la de setembre és l'època en que es feien les pomes de relleno. Al ser un poble tant proper a Figueres la gent venia caminant a menjar la poma de relleno a la fonda o al mig del ball. Fins i tot, hi ha gent que s´ho menja de segon plat. Tot i que a altres pobles de l Empordà se'n fan, la poma de “relleno “ de Vilabertran potser ha estat la més coneguda per la proximitat amb Figueres. 

L'horta de Vilabertran abastia els mercats setmanals de Figueres, abans cada casa tenia un hort i anava a vendre a Figueres. El paisatge típic de Vilabertran són els cultius arrecerats de la tramuntana pels xiprers. 

És per aquests motius que s'han ajuntat els dos productes a la fira. El futur es continuar organitzant la fira, perquè es un repte d'alt nivell. Posem al mercat unes 3.000 pomes, tot i que és un postre molt laboriós i molt llarg. A nivell de poble, volem seguir mantenint la fira, cal tenir en compte, però, que és fruit d'un esforç col·lectiu. Som fins a unes 50 persones que ho fem amb molt d'esforç i molta il·lusió.

Qui la porta a terme? 
L'associació els Xiprers, formada per voluntaris del poble, que té com a finalitat, com ja hem dit, la organització de la fira, així com també fem el programa. Ens reunim a partir de Santa Creu fins a mitjans de setembre que és quan es fa la fira. 

Després de 13 anys anem millorant la fira amb l'experiència adquirida i amb l'augment del patrimoni material, aquest és també un dels nostres objectius, anar millorant. Molts pobles fan pomes de relleno, però, per fer 3000 pomes cal una organització extrema, molta gent, molt de material i molta voluntat. No ho pots encarregar a un restaurant, cal seguir tot el procés, cal coure-les en una cassola, que facin xup-xup... Josep Pla deia: "La cuina com a art de lentitud, de paciència, de moderació, de calma, ha passat avall". Vilabertran recupera aquestes virtuts elaborant les pomes de "relleno"perquè el públic les assaboreixi. 

Quin és l'objectiu?
Mantenir viu un postre antic i donar-lo a conèixer al màxim de persones possible, posar la recepta a disposició de tothom i que la gent es pugui atrevir a fer-lo i posar a la venda les verdures de km 0 i producte de proximitat. Cal tenir en compte que no es el mateix menjar una tomata de Vilabertran que d'altres comunitats, és ben diferent. Cal posar en relleu el producte de proximitat.

Aquest productes els agrupem en una sola parada, són els dos productes estrella de la fira i es troben al bell mig de la fira a la Plaça dels Hortolans. 

Es fan prou coses a la comarca? Què faltaria? 
A l'Empordà hi ha moltes iniciatives per promocionar la comarca i els seus productes. A casi cada poble hi ha una fira. És molt important però que els organismes oficials donin suport a les entitats per poder seguir endavant, ja que no és fàcil. Cal tenir en compte que són esforços voluntaris. Cal que les administracions públiques donin suport a aquestes iniciatives per tal de mantenir l'esforç i la il·lusió de les persones que ho porten a terme.

S'ha perdut aquest postre típic? 
No s'ha perdut però ha minvat molt. A molts llocs de la comarca es parla de fer “relleno”, és una manera col·loquial de dir pomes de relleno. A les cases amb vàries generacions a les àvies els hi agrada fer-les, al jovent no perquè és molt laboriós. Vilabertran ha mantingut que la gent vingui a menjar-ne un o dos dies a l'any, tampoc no més perquè és un postre molt calòric. 

Quin és l'origen de la poma de relleno?
Es pensa que és del segle XVII o XVIII, ho estan investigant, cap a finals de l'edat mitjana. Aquest postre no es fa amb una poma qualsevol sinó amb la poma capçada o verda donzella. No és una poma de tardor, ve al mes de juliol principis d'agost. La gent en tenia als horts i quan hi havia misèria les mestresses de casa van començar a provar de menjar-les amb sucre, cuites... ja que aquesta poma és molt dura i menjada en cru no és bona.

Trobareu més informació al blog de les pomes de "relleno" de Vilabertran dels Xiprers.
Comments